Een moderne LED TV toont energiebesparingstips in een gezellige woonkamer.

Hoe kun je energie besparen met een LED TV? – Besparing LED TV

Tips om energie te besparen met een LED TV

Met eenvoudige aanpassingen, zoals het gebruik van de energiebesparingsmodus en een slaaptimer , kun je het stroomverbruik van je energiezuinige TV drastisch verminderen; ontdek hoe dit jouw energierekening kan verlagen.

Leeg

Tips om energie te besparen met een LED TV

Met eenvoudige aanpassingen, zoals het gebruik van de energiebesparingsmodus en een slaaptimer, kun je het stroomverbruik van je energiezuinige TV drastisch verminderen; ontdek hoe dit jouw energierekening kan verlagen.

Verlaag de helderheid van je TV

Verlaag de helderheid van je tv om energie te besparen. Kies voor de Eco-modus of Film-instelling. Dit maakt het beeld minder fel en verlaagt het stroomverbruik van je tv aanzienlijk.

Moderne LED-tv’s met een helderheid van 32 inch gebruiken slechts 31 watt. Oudere modellen uit 2010 verbruiken bijna 77 watt. Door deze kleine aanpassing geniet je nog steeds van je favoriete programma’s, terwijl je elektriciteitskosten dalen.

Bekijk ook hoe de eco-stand of energiebesparingsmodus je energieverbruik tv verder kan verminderen.

Gebruik de eco-stand of energiebesparingsmodus

Na het aanpassen van de helderheid, kun je nog meer energie besparen. Schakel de eco-stand of energiebesparingsmodus van je LED TV in. Deze functie optimaliseert het energieverbruik van je tv door de prestaties aan te passen aan jouw kijkgedrag.

Zo worden bijvoorbeeld pixels efficiënter gebruikt en het stroomverbruik van de tv verlaagd.

Door de eco-stand te gebruiken, bespaar je tot 30% op je energieverbruik.

Veel moderne energiezuinige tv’s hebben deze functie standaard ingebouwd. Sommige digitale decoders ondersteunen het ook, wat extra besparing oplevert. Sinds maart 2021 zijn energielabels strenger geworden, dus kies bij een nieuwe tv voor een model met een A-label.

Let op: energiebesparing geldt zelfs als je via een tablet of Microsoft Edge streamt!

Stel een slaaptimer in

Het instellen van een slaaptimer op je LED TV helpt het stroomverbruik te verminderen. Dit voorkomt dat je televisie onnodig blijft aanstaan, vooral ‘s nachts. Stel de slaaptimer in op een vaste periode, zoals 30 minuten of een uur, afhankelijk van jouw kijkgedrag.

Dit bespaart energie en verlaagt je jaarlijkse energiekosten. Bijvoorbeeld, een 55-inch LED TV gebruikt ongeveer 106 kWh per jaar bij 4 uur gebruik per dag. Met een slaaptimer kun je dat verbruik verder omlaag brengen.

Gebruik de instellingen van je TV om de slaaptimer eenvoudig te activeren. Veel nieuwe energiezuinige tv-modellen bieden deze functie standaard aan. Combineer de slaaptimer met andere energiebesparende functies zoals de eco-stand.

Zo maak je jouw televisiegebruik zo efficiënt mogelijk en draag je bij aan lagere maandelijkse kosten en een duurzamer huishouden.

Schakel de TV volledig uit wanneer niet in gebruik

Schakel je energiezuinige tv volledig uit via een stekkerdoos. Hiermee voorkom je onnodig standby-verbruik, dat meestal minder dan 0,5 watt bedraagt. Dit lijkt weinig, maar het jaarlijkse energieverbruik van je tv in standby kost toch rond de €1,50.

Vermijd het gebruik van de afstandsbediening om de tv uit te schakelen. Bij veel modellen blijft hij dan op standby staan. Ook digitale decoders blijven vaak stroom verbruiken als ze niet volledig uitgeschakeld zijn.

Bekijk daarna hoe het energielabel je keuze voor een nieuwe tv kan beïnvloeden.

Het belang van het energielabel

Energielabels geven duidelijkheid over het energieverbruik van een tv. Sinds 2021 zijn de labels opnieuw ingedeeld. Daardoor hebben veel tv’s nu een E-label, wat voorheen als zuinig werd gezien.

Een nieuwe tv met energielabel A verbruikt veel minder stroom dan eentje met een G-label. Bijvoorbeeld, een 65-inch tv met A-label verbruikt 55 kWh per jaar bij 4 uur gebruik per dag.

Een vergelijkbare tv met E-label verbruikt maar liefst 140 kWh per jaar. Door deze gegevens kun je makkelijk berekenen hoeveel je bespaart op je energierekening. Met een stroomprijs van €0,27 per kWh kan dat verschil flink oplopen.

Energiezuinige tv’s helpen je niet alleen besparen, maar dragen ook bij aan een beter milieu. Je betaalt minder aan stroom en hebt minder impact op het milieu door minder energie te gebruiken.

Let bij het kopen van een nieuwe tv op het energielabel en de schermgrootte. Zo voorkom je onverwachte hoge kosten. Een digitale decoder of streamen via apps op je tv kan ook van invloed zijn op het totale stroomverbruik.

Kijk dus goed naar je opties en maak een weloverwogen keuze die past bij jouw energiecontract en gebruiksgewoonten.

Een modern, energiezuinig ingerichte woonkamer met duurzame meubels en eco-vriendelijke decoraties.

Oude televisie vervangen door een energiezuinige LED TV

Oude plasma- en beeldbuis-tv’s verslinden energie. Ze zijn niet meer in productie om die reden. Vervang je oude tv door een energiezuinige TV, zoals een LED TV. Deze verbruikt fors minder stroom dan oudere modellen.

Een LED TV is zelfs tot 75% zuiniger dan een plasma-variant. Dit betekent lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot.

Lever je oude televisie gratis in bij een milieustraat of winkel. Zo draag je bij aan recycling. Controleer ook je digitale decoder. Oudere modellen kunnen meer dan 400 kWh per jaar verbruiken.

Kies voor een nieuw energie-efficiënt model om nog meer energie te besparen. Kies zorgvuldig met aandacht voor het energielabel op je nieuwe TV.

Conclusie

Het besparen van energie met je LED TV is eenvoudig. Stel de helderheid van je tv juist in en gebruik de energiebesparingsmodus. Kijk ook naar het energielabel wanneer je een nieuwe tv koopt.

Schakel apparaten zoals een digitale decoder volledig uit als ze niet nodig zijn. Kies voor een energiezuinige tv om je stroomverbruik te verminderen.

Ontdek ook hoe u energie kunt besparen met spaarlampen in uw huis.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kun je het energieverbruik van een LED TV verminderen?

Je kunt het energieverbruik van een LED TV verminderen door de helderheid van de tv aan te passen en energiezuinige instellingen te gebruiken. Dit verlaagt het stroomverbruik en maakt je tv energie-efficiënter.

2. Heeft een digitale decoder invloed op het stroomverbruik van de tv?

Ja, een digitale decoder gebruikt extra stroom. Kies een energiezuinige decoder of schakel deze uit wanneer je hem niet gebruikt om energie te besparen.

3. Zijn nieuwe tv’s altijd energiezuiniger?

Nieuwe tv’s zijn vaak energiezuiniger door verbeterde technologieën. Controleer bij aankoop het energielabel om zeker te weten dat je een energiezuinige tv kiest.

4. Kan een dynamisch energiecontract helpen bij energiebesparing met een LED TV?

Ja, met een dynamisch energiecontract kun je de tv gebruiken tijdens uren met lagere stroomtarieven. Dit helpt om kosten en energie te besparen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *